Predstavljen roman Bekima Sejranovića

Predstavljen roman Bekima Sejranovića
„Tvoj sin Huckleberry Finn“

Bosanskohercegovački ,hrvatski i norveški pisac Bekim Sejranović posjetio je 2.prosinca 2016. naš grad.Susret s piscem imali su i učenici naše Škole koji su se , zajedno s prof.Valentinom Blašković, u večernjim satima uputili u Gradsku knjižnicu na predstavljanje romana.

1612sejranovic2

Inače,pisac Bekim Sejranović rođen je 1972.u Brčkom gdje je i proveo djetinjstvo.Srednju pomorsku školu upisuje u Rijeci ,gradu koji ga je odredio kao pisca i kao čovjeka.Nakon godinu dana odustaje od Pomorskog fakulteta,upisuje kroatistiku,a studij književnosti završava ,igrom ratnih prilika i neprilika, u Oslu.Tamo i sada povremeno radi kao prevoditelj,profesor i sudski tumač,a trenutno živi u Zagrebu.Dobitnik je nagrade „Meša Selimović“ 2009. za svoj prvi roman „Nigdje niotkud“.

Ovaj pisac–kapetan predstavio je roman o odrastanju,ljubavi,sreći,slobodi,plovidbi Savom…Inspiriran M.Twainom i njegovim junakom Huckleberry Finnom,Sejranović je napisao i predstavio odličan roman o životu na rijeci, odnosu oca i sina,borbi s ovisnostima,potrazi za srećom i smislom u životu.

1612sejranovic3

Zanimljive, duge,slikovite ,ponekad ironične rečenice, potraga za vlastitim identitetom,podrijetlom,tehnike struje svijesti i psihološka karakterizacija neodoljivo upućuju na krležijansku i proustovsku dimenziju romana. Također, opisi krajolika i duše sadrže u sebi kvalitetnu turgenjevsku liričnost.
„Svi likovi su pomalo JA.Ne može se preživjeti bez ožiljaka.“ ,rekao je Sejranović,i ostao do kraja iskren Kapetan životnih brodova.

1612sejranovic4
Trebali bismo dopustiti djeci da,bez obzira na sve plićake i virove, vjeruju u ljepotu života,potaknuti ih na hrabro kormilarenje u potrazi za srećom ,vjerovati u njihove snove….Tada bi i oni bili drugačiji,iskreniji,potpuniji,ne bi tražili lažnu nadu u alkoholu ili drogama . Jednostavno, znali bi da smo tu,uz njih,za njih,da ih volimo i razumijemo.Dvadesetak učenika čulo je večeras nešto i o tome,a za uspomenu im ostaje druženje i zajednička fotografija sa simpatičnim Kapetanom.

prof. Valentina Blašković

Print Friendly, PDF & Email