Područje rada: OSOBNE USLUGEZanimanje:  FRIZER
Trajanje obrazovanja : 3 godine
Broj učenika : 12

 

Frizeri

Frizer pruža usluge oblikovanja i njege kose te uređivanja brade i brkova klijenata. Također, izrađuje vlasulje i umetke za kosu, pruža usluge bojanja trepavica i obrva. Frizer njeguje i uređuje kosu klijenata kroz sljedeće postupke: pranje, šišanje, bojanje, kovrčanje i oblikovanje. Prije početka tretmana s klijentom dogovara željenu frizuru.

Frizer treba biti kreativan, s izraženim smislom za estetiku te komunikativan, strpljiv i ljubazan s klijentima; treba neprestano pratiti novosti i modne trendove u frizerskoj djelatnosti u zemlji i inozemstvu kako bi unaprijedio svoju ponudu. Zapošljava se uglavnom u frizerskim salonima, no može raditi i na televiziji, filmu ili u kazalištu. Mora imati dobro razvijenu motoriku, dobar vid i sposobnost razlikovanja boja i svjetlina. Važno je da imaju zdrave noge,  da nema izrazito spuštena stopala ni proširene vene.

Također je važno da nisu alergični na kemikalije kojima se trebaju služiti. Poželjno je da su komunikativni, da se s lakoćom izražavaju, da su ljubazni i da vole raditi s ljudima. Trebali bi imati razvijen smisao za lijepo te bi, kao i u svakom poslu sa strankama, trebali izgledati uredno. Za one koji vode vlastite salone potrebno je da imaju sklonosti prema poduzetništvu i izražene organizacijske sposobnosti.

Osposobljavanje traje tri godine. U školi se odvija teorijska i praktična  nastava. Teorijska nastava se sastoji od temeljnih općih predmeta i stručnih predmeta nužnih za svladavanje samog posla. Na praktičnom dijelu nastave učenik stječe praktična znanja iz svog područja. Dio praktične nastave odvija se i u  frizerskim salonima  gdje učenik kroz  praktični dio posla primjenjuje znanja stečena u školi. Na kraju školovanja polaže se završni ispit  kojim naučnici dokazuju svoju osposobljenost i samostalnost u obavljanju posla. Oni koji ostanu raditi u zanimanju najprije rade kao pomoćnici, a nakon dvije godine rada i položenog majstorskog ispita mogu otvoriti vlastiti obrt.

Nastavni predmeti tijekom trogodišnjeg školovanja i tjedni broj sati

 Nastavni predmet I II III
1.  Hrvatski jezik 3 3 3
2.
 Engleski / Njemački jezik 2 2 2
3.  Povijest 2
4.  Etika / Vjeronauk 1 1 1
5.  Politika i gospodarstvo 2
6.  Tjelesna i zdravstvena kultura 2 2 2
7.  Matematika 2 2
8.  Računalstvo 2
9.  Biologija 2
10.  Dermatologija 1
11.  Primjenjena kemija 2 1 2
12.  Frizerstvo s estetikom i vlasuljarstvom 2 2 2
13.  Vježbe iz frizerstva 3 3 3
14.  Praktična nastava 14 17 17
15.  Stručna praksa 182 182

 

Nastavni predmeti značajni za upis:
→    Hrvatski jezik, Matematika, 1. strani jezik,

Dodatni bodovi:
→    1., 2.,  ili 3. osvojeno mjesto kao član skupine, u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, na državnom ili međunarodnom natjecanju u znanju iz: Hrvatskog jezika, Matematike, Stranog jezika
→    1., 2., ili 3 . osvojeno mjesto kao  član natjecatelj  školskog  sportskog društva (bodovi se ostvaruju temeljem  službene evidencije  Hrvatskog školskog  športskog  saveza).

Zdravstveni  zahtjevi:
Uredan vid, raspoznavanje boja, uredno kognitivno i emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, uredna funkcija dišnog i mišićno-koštanog sustava, uredna funkcija kože na otkrivenim dijelovima tijela, odsutnost alergije na profesionalne alergene

Posebni zahtjevi:
–    obvezna liječnička svjedodžba Medicine rada o nepostojanju kontraindikacija za željeno zanimanje
–    sklapanje Ugovora o provedbi praktične nastave s obrtnikom ili poduzećem

 

Frizeri

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *