Područje rada: STROJARSTVOZanimanje: AUTOMEHANIČAR
Trajanje obrazovanja : 3 godine
Broj učenika : 8

 

Automehaničari

Automehaničar popravlja i održava motorna vozila u servisnim i remontnim radionicama, servisima proizvođača automobila i u obrtničkim radionicama. Glavni poslovi automehaničara su održavanje, popravci pojedinih sklopova i motora s unutarnjim izgaranjem i sustavom prijenosa snage, te generalni remonti vozila. Zamjenjuje, odnosno dopunjava odgovarajuće tekućine, kontrolira i podešava rad pojedinačnih mehanizama, izmjenjuje potrošene dijelove, zateže vijke i podmazuje pokretne dijelove.

Automehaničar obavlja i poslove koji se odnose na djelomično održavanje karoserija, okvira i zaštitu od korozije te vrši ispitivanje motora s unutarnjim izgaranjem, kočionih uređaja, sustava paljenja i uređaja za pročišćavanje ispušnih plinova.

Prosječna tjelesna snaga i izdržljivost potrebne su zbog izloženosti tjelesnim naporima  na radu. Potrebna je spretnost prstiju i  ruku. Moraju imati dobru koordinaciju pokreta s vidnim podacima, te dobar vid i sluh. Sposobnost brzog i točnog uviđanja izvora problema  jedna je od najvrjednijih vještina automehaničara. Zahtijeva se  dobra sposobnost rasuđivanja.

U školi se odvija teorijska i praktična  nastava. Teorijska nastava  sastoji se od temeljnih općih predmeta i stručnih predmeta nužnih za svladavanje samog posla. Na praktičnom dijelu nastave učenik stječe praktična znanja iz svog područja. Dio praktične nastave odvija se i u  automehaničarskoj radionici gdje učenik kroz  praktični dio posla primjenjuje znanja stečena u školi.

Na kraju školovanja polaže se završni ispit kojim naučnici dokazuju svoju osposobljenost i samostalnost u obavljanju posla. Oni koji ostanu raditi u zanimanju najprije rade kao pomoćnici vlasnika automehaničarske radionice, a nakon dvije godine rada i položenog majstorskog ispita mogu otvoriti vlastiti obrt.

Nastavni predmeti tijekom trogodišnjeg školovanja i tjedni broj sati

 Nastavni predmet I II III
1.  Hrvatski jezik 3 3 3
2.
 Engleski / Njemački jezik 2 2 2
3.  Povijest 2
4.  Matematika 2 2 2
5.  Politika i gospodarstvo 2
6.  Tehničko crtanje 2
7.  Tehnička mehanika 2
8.  Tehnički materijali 2
9.  Tehnologija obrade i montaže 2
10.  Računalstvo 2
11.  Tjelesna i zdravstvena kultura 2 2 2
12.  Etika / Vjeronauk 1 1 1
13.  Elementi strojeva 2
14.  Elektrotehnika 1
15.  Hidraulika i pneumatika 2
16.  Motori s untarnjim izgaranjem 2
17.  Tehnologija automehanike 2 3
18.  Praktična nastava obrade i montaže 14
19.  Praktična nastava automehanike 16 16
20.  Stručna praksa 182 182 35

 

Nastavni predmeti značajni za upis:
→    Hrvatski jezik, Matematika, 1. strani jezik

Dodatni bodovi:

→    1., 2.,  ili 3. osvojeno mjesto kao član skupine, u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, na državnom ili međunarodnom natjecanju u znanju iz: Hrvatskog jezika, Matematike, Stranog jezika
→    1., 2., ili 3 . osvojeno mjesto kao  član natjecatelj  školskog  sportskog društva (bodovi se ostvaruju temeljem  službene evidencije  Hrvatskog školskog  športskog  saveza).


Zdravstveni zahtjevi:
Uredan vid, raspoznavanje boja, uredna funkcija mišićno-koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, uredna ravnoteža, uredna funkcija kože na šakama i podlakticama

Posebni zahtjevi:
–    obvezna liječnička svjedodžba Medicine rada o nepostojanju kontraindikacija za željeno zanimanje
–    sklapanje Ugovora o provedbi praktične nastave s obrtnikom ili poduzećem

 

Automehaničari

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *