Posjeta zvjezdarnici u Rijeci

Stručni izlet u Rijeku

Učenici 4.a (Sektor elektrotehnika i računalstvo, obrazovni program elektrotehničar) posjetili su 22. studenog 2013. Astronomski centar Rijeka u kojem smo poslušali predavanje i pogledali zanimljivu 3D prezentaciju „Carstvo svjetlosti “ ( tekst govorila: Radojka Šverko).

Stručni izlet u Rijeku

Puno smo čuli i naučili o nastanku Svemira, zvijezda, nebeskim konstelacijama, kiši meteora itd. Ove teme obrađivali su često pjesnici, filozofi, glazbenici I znanstvenici na različite načine, a vidjeti stvari iz različitih aspekata.

Stručni izlet u Rijeku

Vrlo je važno za mlade ljude. Učenici su imali priliku direktno sudjelovati u predavanju i postavljati pitanja predavaču čime su pokazali svoju radoznalost, znanje, kreativnost. Posebno je bilo zanimljivo penjanje u samu zvjezdarnicu, razgledavanje teleskopa i pokretne kupole čija težina iznosi 2 tone. Nažalost, zbog oblačnog vremena nismo uspjeli vidjeti nešto posebnije na noćnom nebu, ali iza nas su ostale uspomene na ugodno druženje, razgovore, prekrasan pogled riječke panorame s Trsata, vesela pjesma u autobusu…

Stručni izlet u Rijeku

Učenici su na nastavi hrvatskog jezika čitali Ujevićevo „Pobratimstvo lica u svemiru “, antologijsku Šimićevu pjesmu „Opomenu“ Kao i druge pjesnike koji su obrađivali temu svemira i zvijezda u svojoj poeziji (Kranjčevića, Matoša, Šopa, Krležu, Sudetu).

Stručni izlet u Rijeku

Voditeljice izleta bile su prof. matematike Mirjana Štimac (razrednica), prof. Hrvatskog jezika Valentina Blašković i prof. fizike Renata Kasunić. Pridružila nam se je i prof. engleskog jezika Gordana Antolović koja je Kao Slavonka bila posebno oduševljena vožnjom kroz Gorski kotar i prvim snježnim pahuljama što su pratile naš put…

Stručni izlet u Rijeku

Stručni izlet u Rijeku

Stručni izlet u Rijeku

(Korelativna nastava: hrvatski jezik- fizika – matematika)

Valentina Blašković

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *