Nove knjige u našoj knjižnici

1.  Strahovi koji nas prate

2.  Najbolja hrana za vaš mozak: kako hranom poboljšati pamćenje i kontrolirati raspoloženje

3.  Obuzdajte ljubomoru, ljutnju, bijes: naučite biti sretniji i smireniji

4.  Pobijedite stres: prilagodite se okolini i modernim izazovima

STRAHOVI  KOJI  NAS  PRATE

Fobija je velik strah od određenih predmeta, životinja, događaja ili situacija. Može bitno utjecati na svakodnevne aktivnosti i u svome najgorem obliku fobičnoj osobi uzrokovati velike probleme i patnju.

Unatoč tome što je fobija česta pojava, osobe koje pate od fobije najčešće skrivaju svoje stanje i ne traže liječenje koje bi im moglo pomoći.

Poruka je ove knjige da se mnogo toga može učiniti kako bi se olakšalo stanje osobe koja pati od fobije – od mjera samopomoći i alternativnih terapija do psihoterapeutskih programa liječenja. U 21. stoljeću uistinu nema potrebe da žrtve fobije same podnose muke ovoga stanja.

William Vayda:
NAJBOLJA  HRANA  ZA  VAŠ  MOZAK:
kako hranom poboljšati pamćenje i kontrolirati raspoloženje

Svi znamo da umjetne kemikalije, poput droge i alkohola, utječu na biokemiju mozga i radikalno mijenjaju naše ponašanje. Ipak, često smo nedovoljno svjesni da i hrana koju jedemo, a koja se sastoji od prirodnih kemikalija i aditiva, može dovesti do sličnih promjena u ponašanju i raspoloženju.

Knjiga Najbolja hrana za vaš mozak  donosi sljedeće informacije:

     – koja hrana potiče našu sposobnost razmišljanja i koncentracije
     – što želja za hranom govori o našim emocijama
     – kako alkohol i sredstva za smirenje djeluju na um
     – pridonose li prehrambeni aditivi hiperaktivnosti u djece, itd.

Ono što jedemo i pijemo može biti izvor stresa, a da toga nismo svjesni.

Helen Robinson:
OBUZDAJTE  LJUBOMORU,  LJUTNJUBIJES:
naučite biti sretniji i smireniji

Bijes u vožnji, obiteljsko zlostavljanje, ljubomora, bijes zbog posttraumatskog stresa! Svakoga smo dana svjedoci ili čitamo o ljudima koji ne mogu svladati bijes. To utječe na sve – žrtve, slučajne prolaznike i osobe koje bijes iskazuju.

Što nas u životu dovodi do bijesa? Kako bijes možemo izraziti na pozitivan način? Može li se bijes spriječiti, može li se njime ovladati?

Možemo li spriječiti da ljutnja preraste u bijes, ili bijes moramo iskazati kako bismo mogli dalje nastaviti sa životom?
Što možemo učiniti da više ne budemo ljubomorni?

Autorica H. Robinson opisuje ljubomoru, ljutnju i bijes i njihove uzroke te navodi načine njihova prevladavanja. Ako možete prevladati probleme i posljedice, i vi i oni oko vas bit će smireniji i sretniji.

POBIJEDITE  STRES:
prilagodite se okolini i modernim izazovima

Stres je automatski odgovor organizma na situaciju koja ga ugrožava, nazvanu “bori se ili bježi”, i potaknut je djelovanjem hormona. Ako je stres pretjeran, produžena trajanja i bez rasterećenja, može imati štetan učinak na psihičko, fizičko i duhovno zdravlje.

Prema nekim procjenama upravo je stres najčešći uzrok lošega zdravlja u suvremenom društvu i vjerojatni razlog za čak 80% posjeta liječnicima. Stres pridonosi nekim zdravstvenim tegobama kao što su glavobolja, nesanica, kožne bolesti, problemi s probavom, čirevi. Stres je i jedan od važnih čimbenika najčešćih uzroka smrti u zapadnome svijetu – raka, srčanih bolesti, dišnih poremećaja, slučajnih ozljeda, samoubojstava.

Ova knjiga daje odgovore na pitanja što uzrokuje stres, koje su vrste stresa, kao tijelo reagira na određene vrste stresa te koje postupke i terapije treba primijeniti da bi se svladale njegove negativne posljedice i očuvalo zdravlje.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *