Akcija sađenja smreke

Akcija sađenja smreke

U dva navrata, učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin posadili su oko 5 tisuća sadnica smreke. Posao sadnje, naravno uz novčanu nagradu, dale su im Hrvatske šume, Uprava šuma, Podružnica Ogulin.

Akcija sađenja smreke

Sadnja, na obostrano zadovoljstvo, za učenike je bio doživljaj, uživali su u radu i druženju. Hrvatske šume često organiziraju akcije pošumljavanja, te uposle starije učenike srednjih škola. Šume su vrlo važne za život na Zemlji i danas rastu na oko 25 % ukupne Zemljine površine. Vrlo su važan proizvođač kisika, odmah iza fitoplanktona iz mora i oceana, a i stanište za mnogobrojne biljne i životinjske vrste. 

Akcija sađenja smreke

Radi usporedbe, izračunato je da jedno stablo za 100 godina proizvede kisika koliko je čovjeku potrebno za 20 godina života te da tijekom svoga života uskladišti 1.000 kilograma ugljičnog dioksida.

Akcija sađenja smreke

Šume utječu na atmosferske prilike, na kruženje vode u prirodi, čuvaju i pročišćuju vodu, čuvaju tlo od isušivanja i osiromašenja, te klizanja i erozije. Njihova je važnost u održanju biološke raznolikosti Zemlje.

 

Danas se, nažalost, zbog ljudskog djelovanja šume suše, obolijevaju i nestaju, dovode do promjena u atmosferi i zbog toga je njihova obnova posebno važna u održavanju bioravnoteže na Zemlji.

Pročitajte više o ogulinskom dijelu šuma >>>>

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *