Tehnički leksikon

Tehnički leksikon jedan je u nizu strukovnih leksikona Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. On nastoji sustavno okupiti hrvatsko strukovno nazivlje i povezati ga s nazivljem na nekoliko svjetskih jezika, leksikografski obraditi pojmove iz različitih grana tehnike i onih prirodoznanstvenih disciplina koje su osnova tehnike, pokazati razvoj i stanje suvremene tehnike, međusobne veze pojedinih pojmova i tehničkih grana.

Leksikon, uz naziv članka na hrvatskome jeziku, donosi strukovne nazive na engleskome, njemačkome i ruskome jeziku. Obuhvaća više od osam tisuća natuknica, šest stotina crteža, tri stotine fotografija, te velik broj preglednih tablica. U dodatku se nalazi popis važnijih znanstvenika, pronalazača, izumitelja i konstruktora, popis kazala na engleskome, njemačkome i ruskome jeziku, tablice mjernih jedinica i prirodnih konstanta, te drugi korisni podaci.

Namijenjen je širokom krugu korisnika, a trebao bi poslužiti za lakše razumijevanje i tumačenje tehničkih pojmova i naziva, od kojih su mnogi u upotrebi i u svakodnevnome životu.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *