Sudjelovanje na sajmu AGRO ARCA 2019.

Obrtnička i tehnička škola Ogulin odazvat će se na poziv organizatora  11. međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2019. koji će se održati od 25. do 27. travnja 2019. u Domu OSRH  “Zrinski ” u Karlovcu.

Kako se Škola koja obrazuje učenike u obrtničkim i tehničkim zanimanjima može uklopiti u sajam ovakvog tipa? Naime, nastavnici i učenici u obrtničkim zanimanjima pokazali su kreativnost i, od njima bliskih materijala, drva, metala i vodovodnih cijevi,  izradili zanimljive i korisne artikle.

Tako ćemo se na ovogodišnjoj AGRO ARCI predstaviti sa sljedećim artiklima/inovacijama:

Cvjetni stolić izrađen je od drvene površine i plastičnih cijevi koje služe kao nožice. Predstavlja dobar primjer mogućnosti za reciklažu materijala koji je možda višak, ali još uvijek iskoristiv. Stolić će lijepo izgledati u vrtu, na balkonu, terasi ili predsoblju. Uz to je funkcionalan pa dok uživate u cvijeću možete na njega odložiti šalicu ili čašu.

Ekostalci za cvijeće izrađeni su od vodovodnih cijevi i obojani u privlačnu zelenu boju koja se odlično slaže s biljkama. Može se smatrati ekološkim jer je izrađen od viška materijala. Ekostalci za cvijeće mogu se koristiti u vanjskom prostoru ili interijerima, a predviđeni su za montiranje na okomite površine.

Mirisni vrt je stalak za začinsko bilje izrađen od ekološkog materijala odnosno prirodnog drva koje je premazano uljem. Stalak ima četiri otvora za vaze sa začinskim biljem.  Zbog svojeg oblika i veličine zahvalan je za postavljanje na različite površine (npr. na prozorsku klupicu) i za jednostavno prenošenje. Pomoć je svakoj domaćici, ali i ljubiteljima prirode.  Dio stalka su pločice na koje je moguće napisati naziv začinskog bilja.

Sakupljač pčelinjeg otrova elektrostimulacijom u sebi sadrži baterije, te nema potrebe za razvlačenjem kablova po pčelinjaku. Za smanjenje nečistoća koje se nalaze u pčelinjem otrovu koristi se najlonska folija, a uređaj je dizajniran na način da se folija nalazi iznad stakla i da ga ne dodiruje te se na taj način dobiva čisti otrov bez gubitaka koji bi se nalazili na foliji u slučaju da folija dodiruje staklo.

 

Vadilica za sadnice je pomagalo koje olakšava i ubrzava vađenje sadnica iz ambalaže. Sadnice se isporučuju u stiroporskoj ambalaži  koja sadrži 160 sadnica i one su se vadile pojedinačno, što je zahtijevalo puno vremena i strpljenja. Ovaj inovativni način vađenja omogućava da se sve sadnice odjednom izbiju iz ambalaže i tako se vremenski značajno skraćuje i pojednostavljuje cijeli postupak.

U pripremama za sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu AGRO ARCA zajedno s učenicima sudjelovali su nastavnici Vladimir Sabljak, Damir Mihaljević, Dario Turković, David Fabijan i Marinko Tomić, te ravnateljica Zrinka Ceranić-Jurković i knjžničarka Iva Brajdić.

Ovaj sajam organizira Udruga inovatora Hrvatske.

Print Friendly, PDF & Email