Obilježeni Dani kruha i Dan kravate

Ovo listopadsko vrijeme, vrijeme je u kojem vrijedne ruke ubiru plodove svoga rada. To je ono vrijeme u godini u kojem slavimo trud onih  koji neumorno daju sebe da bismo mi svakodnevno bili blagoslovljeni za stolom za kojim blagujemo.

Mnoštvo toga što svakodnevno činimo u životu smatramo uobičajenim i svakodnevnim poput buđenja, hodanja, govora, odlaska u školu, ljudi oko nas, hrane koju jedemo,… A je li to sve doista uobičajeno i pomalo nebitno? Jesmo li svjesni veličine i vrijednosti tih „uobičajenih stvari“ koje svakodnevno živimo. Jesmo li svjesni vrijednosti roditelja, prijatelja i mogućnosti školovanja? Jesmo li svjesni veličine zdravih očiju i svagdanjeg kruha? Kruha koji je svakodnevno tu prisutan, a ponekad odbačen i zgažen. Danas je dan kada želimo osvijestiti  tu uzvišenost običnih, svakodnevnih stvari i pobuditi beskrajnu i iskrenu zahvalnost za ono što svakodnevno primamo i živimo, čime smo blagoslovljeni, a da toga nismo ni svjesni.

Tim je povodom vjeroučiteljica Vesna Žilić Vrbanić osmislila prigodni program te u suradnji s knjižničarkom i učenicima uredila prostor našeg hola.

U holu su se točno u 10.00 sati okupili svi učenici škole.

Velečasni Petar Šporčić blagoslovio je kruh i plodove zemlje te se svima nazočnima obratio s nekoliko prigodnih riječi. Obratila nam se i ravnateljica Zrinka Ceranić-Jurković podsjetivši nas na važnost dobrote.

Program je vodila učenica Lorena Blašković.

Pjevala nam je učenica Nadica Mišić, u pratnji na klavijaturama učenik Matija Mateša, a na harmonici Karlo Hasan.

Prigodnu poeziju čitale su učenice Sanja Paušić, Doris Prebežić i Veronika Vučić.

Danas smo obilježili i Dan kravate. Hrvatski sabor, 17. listopada 2008. godine, iskazao je kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj.

 

Print Friendly, PDF & Email