Obilježen Mjesec hrvatske knjige

U Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin proveden je niz aktivnosti povodom Mjeseca hrvatske knjige.

Knjižničarka Iva Brajdić osmislila je i, u suradnji s nekoliko učenika i nastavnika, realizirala aktivnosti koje su ove godine većinom bile vezane za glagoljicu budući da je ovogodišnja manifestacija bila posvećena kulturnoj baštini, a glavni je motiv bila upravo glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Učenici 2.a razreda Matija Mateša, Nikola Višnić i Mateo Jurković zajedno s knjižničarkom sudjelovali su na radionici koju je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin „Glagoljički straničnik – kravata“. Na toj su radionici učenici naučili kako vezati kravatu te kako izraditi straničnik za knjige.

U sljedećoj aktivnosti pod nazivom Zapisano u fotografiji sudjelovala je učenica 3.b razreda Viktoria Brozović. Viktoria je vrlo uspješno odradila zadatak – fotografirala je glagoljična slova koja je sastavila od prirodnih materijala, uglavnom plodova jeseni, lišća, jabuka, oraha, dunja, kukuruza i sl.

Kreativna likovna radionica Bojom do slova okupila je kreativce koji se vole izražavati crtanjem i slikanjem. Sudjelovali su učenici 1.b razreda, Ivana Brajdić, Ivana Matjanec, Stefan Mamula i Marino Škrak, učenica 3.e razreda Katarina Rumenović te nastavnice  Alma Keser-Brozović i Gordana Antolović. Različitim tehnikama naslikali su niz glagoljičnih slova koja sada krase hol škole. Radionicu je vodila knjižničarka.

Također, školu su posjetili i Maći oštarski glagoljaši u pratnji učiteljice Mirjane Grubišić koja već duži niz godina vrlo uspješno vodi skupinu učenika koji izučavaju glagoljicu. Maći su vrlo kreativni i aktivni. Glagoljicom se služe kako bi izrađivali različite predmete kako što su straničnici, kalendari, kockice s brojkama za igranje društvenih igara i mnoge druge, ali također i kako bi osmislili različite radionice. Bilo je zanimljivo gledati maće kako poučavaju one malo starije. Radionicu je vodila učiteljica Mirjana Grubišić sa svojim malim glagoljašima.

U Mjesecu hrvatske knjige učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin „pustili su na slobodu“ i nekoliko knjiga u sklopu projekta Bookcrossing. Više o projektu pročitajte na sljedećoj poveznici: https://www.bookcrossing.com/about.

U suradnji s profesoricom hrvatskog jezika i književnosti Mirjanom Jambrošić, održana je radionica pod nazivom Metamorfoza. Radionica se temeljila na transliteraciji stihova s latinice na glagoljicu, a sudjelovali su učenici 1.b razreda.

Po završetku radionica, u holu škole postavljena je izložba svih radova nastalih u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

 

 

Sažetak:

Mjesec hrvatske knjige u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin

Koordinatorica i voditeljica: knjižničarka Iva Brajdić

Voditeljice radionica: knjižničarka Iva Brajdić, nastavnice Mirjana Grubišić i Mirjana Jambrošić, knjižničarka Anita Brozović Šolaić

Učenici sudionici: maći oštarski glagoljaši, Viktoria Brozović, Matija Mateša, Nikola Višnić, Mateo Jurković, Katarina Rumenović, Ivana Brajdić, Ivana Matjanec, Stefan Mamula i Marino Škrak.

Nastavnice sudionice: Mirjana Jambrošić, Alma Keser-Brozović, Gordana Antolović

Aktivnosti:

  1. „Glagoljički straničnik – kravata“, radionica
  2. Zapisano u fotografiji – izložba fotografija
  3. Bojom do slova – likovna radionica
  4. Maći oštarski glagoljaši – predavanje i radionica
  5. Bookcrossing – projekt razmjene knjiga
  6. Metamorfoza – radionica transliteracije
  7. Izložba radova
Print Friendly, PDF & Email