Nagrađen projekt Pametna podnica za pčele

Obrtnička i tehnička škola Ogulin uspješno je provela brojne inovativne projekte za koje je i nagrađivana. Posljednji takav projekt je Pametna podnica za pčele. Projekt je nagrađen na natječaju Hrvatske udruge poslodavaca Poduzetnici budućnosti, a planirano je da bude završen do lipnja 2019.

Idejni začetnik projekta je učenik 4.a razreda, Martin Moguš, a u provedbi će, osim Martina, sudjelovati učenici Luka Turković, Luka Matešić, Filip Topčić, Ivan Pušarić i Andrija Poljak. Mentor učenicima je nastavnik David Fabijan, dipl.ing.

Luka Matešić, Filip Topčić, Luka Turković, Ivan Puškarić i Martin Moguš

Pčelarstvo je dio poljoprivredne djelatnosti u RH koje se uglavnom bazira na tradicionalnom načinu pčelarenja uz ograničene prinose. Svi podaci bilježe se ručno i mali dio proizvodnje je automatiziran. Učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin došli su na ideju kako poboljšati i modernizirati pčelarenje. Riječ je o pametnoj podnici. Podnica je element na kojem se gradi cijela pčelinja zajednica. To je ulaz u samu košnicu. Od njezinog nastanka do danas nije se značajnije mijenjala. Pametna podnica je element koji će sadržavati senzore koji će nadzirati rad cjelokupne košnice: od unosa nektara do brojevnog stanja pčela i svi podaci će se bilježiti u realnom vremenu i moći će se pratiti preko aplikacije na pametnom telefonu i/ili web stranice.

S obzirom na to da je projekt prepoznat kao vrijedan i zanimljiv, školu je posjetio uspješan poduzetnik gospodin Ivan Bračić, direktor tvrtke PIP, kako bi timu uručio priznanje.

Čitajte i na stranici HUP-a.

Print Friendly, PDF & Email