JOŠ JEDAN VELIKI USPJEH UČENIKA I MENTORA NAŠE ŠKOLE

Na poziv Udruge inovatora naša škola sudjelovala je na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021. koja se održala u Prelogu od 2.-4. srpnja 2021.  Sudjelovali smo sa tri eksponata: Pametna podnica za pčele, Stroj za savijanje željeznih profila i Miniuređaj za sušenje voća i povrća.

Pametna podnica za pčele osvojila je srebrnu medalju.

 

Pametna podnica za pčele

Pametna podnica za pčele je uređaj koji u realnom vremenu prati sve promjene koje se dešavaju u košnici. Parametre koje bilježi su: masa, temperatura, vlaga, postotak CO2 i vrijeme (suho, kiša). Sve parametre koji se bilježe očitavaju se na LCD display-u. Masa košnice očitava se s četiri senzora koji su spojeni na donji dio drvene podnice i nalaze se u 3D printanim kućištima. Unutar podnice nalazi se senzor koji u istom trenutku bilježi promjene u temperaturi i vlazi. U podnicu je ugrađen i CO2 senzor koji bilježi količinu CO2, a to je podatak koji je bitan tjekom zime jer nam govori o metabolizmu pčela. Također je ugrađen senzor koji govori kakvo je vrijeme u datom trenutku (suho/kišovito).

Izradili učenici zanimanja elektrotehničar: Mateo Jurković, Nikola Višnić i Mateo Grdić, pod vodstvom mentora Davida Fabijana i mentorice Zrinke Ceranić- Jurković.

Stroj za savijanje željeznih profila

Stroj omogućava savijanje različitih željeznih profila i različitih dimenzija (okruglih, kvadratnih, plosnatih), ovisno o namještenom alatu.Stroj omogućava brzine valjaka od 5 do 50 okretaja u minuti, kao i promjenu smjera vrtnje, što je bitno kod različitih debljina materijala. Promjenu smjera vrtnje, kao i brzinu vrtnje, omogućuje pretvarač frekvencije što znatno olakšava rad na stroju. Pri namještenom alatu rukovanje je bezopasno i jednostavno.

Izrađen pod vodstvom mentora Milana Žlimena, nastavnika praktične nastave, Darija Turkovića, stručnog suradnika u nastavi, te učenika zanimanja elektrotehničar i strojobravar

Miniuređaj za sušenje voća i povrća

Uređaj se sastoji od bubnja koji rotira brzinom od 50 okretaja u minuti. Interval mirovanja podešen tajmerom iznosi 20 sek., te vrtnje 5 sek., što omogućuje jednomjeran raspored sjemenki prilikom sušenja. Temperatura sušenja se namješta termostatom od 30 do 90 stupnjeva,  ovisno o potrebama. Bubanj ima tri položaja: okomit za punjenje, vodoravan prilikom sušenja i spušten prilikom pražnjenja. Za vrijeme  pražnjenja potrebno je uključiti stalnu rotaciju bubnja. Uređaj se sastoji od recikliranih dijelova iskorištene perilice rublja. Omogućava potrebu za sušenjem u lošim vremenskim uvjetima pa i noću, svih navedenih proizvoda. Zapremnina je oko 20 litara.

Izrađen je  pod vodstvom mentora Milana Žlimena, nastavnika praktične nastave, Darija Turkovića, stručnog suradnika u nastavi, te učenika zanimanja elektrotehničar i strojobravar.

  

  

Print Friendly, PDF & Email