E-Twinning projekt „Zelje i covid melje“

Naša je Škola ove školske godine partner u e-Twinning projektu Učeničkog doma Ogulin pod nazivom „Zelje i covid melje“.

Cilj je ovog projekta upoznati ostale sudionike s ovom nutricionistički vrijednom biljkom, inače jednim od simbola našega grada, a dobivene informacije iskoristiti u „borbi“ protiv ne baš povoljne epidemiološke situacije. Poduzeće su posjetili učenici Filip Turković, Vito Perković, Sebastian Županić, Aco Ninković i Teo Lozić.

Budući da su mnogi naši učenici također korisnici usluge smještaja u Učeničkom domu, spojili smo ugodno s korisnim te se rado odazvali pozivu za sudjelovanje u projektu. Naši su učenici, u pratnji profesorice Martine Regetaš, knjižničarke Ive Brajdić te odgajatelja Igora Jelinića, danas posjetili poduzeće Zelje-promet d.o.o. kako bi naučili sve o procesu proizvodnje kiselog kupusa ili po ogulinski – kiselog zelja. Odgovorima na brojna pitanja naših učenika te obilaskom procesa proizvodnje i pakiranja vlasnici ovog proizvodnog pogona u praksi su nam pokazali koliko je truda, volje i ljubavi potrebno uložiti kako bi jedno sitno sjeme postalo kvalitetan i zdrav finalni proizvod (ili ukusna sarma)!

Vlasnica  poduzeća, Mica Salopek, ispričala nam je zanimljive detalje iz svog dugogodišnjeg iskustva. Kaže kako je do sada ipak najveći izazov došao s pandemijom, ali neizvjesnosti je uvijek bilo, čak i onda kada su uvjeti bili naizgled idealni. Ostali su vjerni svojim dugogodišnjim partnerima i to ne misle mijenjati. Smatra također da je neki puta bolje ostati manja firma jer su proizvodi kvalitetniji, a u manjim firmama lakše je postići dobre međuljudske odnose, što je gospođa Salopek istaknula kao najvažniji preduvjet za dobro funkcioniranje. Učenicima je poručila da daju prednost radu svojih ruku, misleći time reći da svakom poslu koji budu radili nastoje dati vlastiti pečat pa čak i ako se radi o poslu koji neće imati nikakve veze s poljoprivredom. Za kraj ćemo izdvojiti i ono što smo već znali o zelju – zdravo je, puno vitamina C, ali i ostalih nutrijenata koji su neophodni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Zato nemojte oklijevati, naročito u ovo vrijeme kada smo suočeni s pandemijom, posegnuti za ljekovitim zeljem.

Učenici su dobili dvadeset paketa zelja! Hvala vlasnicima firme, kao i njihovim djelatnicima, na gostoprimstvu, susretljivosti i strpljivosti.

 

  

  

Print Friendly, PDF & Email