Dan kravate

Dan kravate

Dana 30. listopada 2015. godine obilježili smo, na prijedlog Udruge Lijepa naša, Dan kravate.

S obzirom na to da pripadamo naciji čiji je ukrasni i modni detalj prepoznat  u cijelom svijetu, kao i činjenici da je kravata izvorni hrvatski proizvod, da je ona dio našeg kulturnog i povijesnog nasljeđa, da naziv za kravatu dolazi od riječi Croata (Hrvat) i da tu činjenicu ne spori nitko u svijetu, naši učenici i djelatnici škole rado su se odazvali obilježavanju toga dana.

Dan kravate

U vrijeme Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću (1618.-1648.), hrvatski vojnici  posvuda na glasu kao iznimni ratnici, pristupili su francuskoj kraljevskoj vojsci. Pored vojne vještine odlikovali su se i jednim detaljem – nosili su rupce omotane oko vrata. Taj rubac zavezan u čvor brzo se proširio i kao modni detalj te preuzima etničko ime: naziv za narod – Cravates (Croates, Hrvati) postaje i naziv za predmet – kravatu.

Dan kravate

Hrvatsko podrijetlo kravate, utemeljeno na povijesnim, etnološkim i etimološkim činjenicama, potvrđuju domaći i svjetski znanstveni izvori. Primjerice, francuska monografija Le Grande historie de la cravate (autor Francois Chaille, naklada Flammarion, Pariz 1994.), obrazlaže i izričito potvrđuje hrvatsko podrijetlo kravate. (Enciklopedia)

Dan kravate

Britannica uz imenicu cravat navodi kako je nastala od Crabate, Cravate, Croatian i pojavu kravate datira sa 1656. godinom. Talijanska monografija Miss Cravatta, izdana 1996. u Comu, najpoznatijem europskom i svjetskom centru za proizvodnju kravata, pojavu kravate nedvojbeno povezuje uz dolazak hrvatskih konjanika u vrijeme Luja XIV. itd. Pitanje (i ispravan odgovor) o hrvatskom podrijetlu kravate sve češće se postavlja i na TV – kvizovima u Japanu, Turskoj, Njemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Slikoviti rupci naših vojnika u Tridesetogodišnjem ratu preuzeti su iz hrvatske pučke nošnje. U hrvatskoj tradicijskoj kulturi ima čak četrdesetak muških i dvadesetak ženskih narodnih nošnji koje kao obvezni element imaju čvorovani rubac – kravatu. (Izvor: Tomislav Šola; Academia cravarica)

Dan kravate

Dan kravate

Dan kravate

Tekst Krunoslav Turković, prof., fotografije Ivan Puškarić, prof.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *