Javljanje Davora Rostuhara u Obrtničku i tehničku školu Ogulin

Dana 21. siječnja 2018. učenici, 1.a, 1.b i 1.c razreda sudjelovali su u kvizu “Budućnost polarnih krajeva” te osvojili najveći broj bodova od ukupno 60 škola koje su sudjelovale u kvizu. Davor Rostuhar je odlučio nagraditi učenike Obrtničke i tehničke škole te ih nazvati u učionicu. Svaki tjedan na stranicama KEK-a objavljivali su se članci na temu polarnih krajeva, a na kraju svakog članka učenici su ispunjavali kratki kviz. Rezultati kviza su se objavljivali na početku novoga tjedna, a školu s najviše bodova, Davor je direktno kontaktirao s Antarktike u učionicu.

1

Naime, Davor Rostuhar je ostvario polarni san, prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol! Ostvario je to bez dostave hrane i opreme na -30 ˚C, nakon 50 dana na ledu i prijeđenih 1200 kilometara. Svu opremu tešku 130 kg vukao je na saonicama. Taj san je sanjao 15 godina, a posljednje dvije godine aktivno se pripremao za taj pothvat. Posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Od njih je učio kako se snalaziti u ekstremnim polarnim uvjetima te je to znanje primijenio za ekspediciju na Južni pol. Više o samoj ekspediciji možete pročitati na sljedećoj internet poveznici: https://kek.hr/category/polarni-san-novo/virtualna-ucionica/
U nastavku pročitajte pitanja koja smo pripremili za Davora:
1. KAKO STE ODRŽAVALI FIZIČKU SPEMNOST?
2. KOLIKO STE SE DUGO SPREMALI ZA OVAJ POTHVAT?
3. KOLIKA JE BILA NAJNIŽA TEMPERATURA?
4. KOJE STE ŽIVOTINJE SUSRELI?
5. KOLIKO IMA ZNANSTVENIKA U ZNANSTVENOJ STANICI?
6. U KOJIM BOJAMA SE MANIFESTIRA POLARNA SVJETLOST?
7. POTVRDITE NAM DA JE ZAMLJA OKRUGLA!
8. KOJA JE NAJVEĆA OPASNOST ZA ČOVJEKA NA ANTARKTICI?
Učenici su uložili veliki napor u projektu sakupljanja plastičnih čepova te su pratili Davora tijekom cijele ekspedicije i time učili o polarnim krajevima. Projekt se sastojao od tzv. izazova na području ekologije, umjetnosti, poduzetništva, sporta i dobrote gdje su učenici razvijali svoju kreativnost i stvaralaštvo. Učenici Obrtničke i tehničke škole su se odlučili za područje dobrota, te su prikupljali plastične čepove. Plastični čepovi će se donirati Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL), koja provodi akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“.

dsc01953-1

Hvala svim učenicima koji su sudjelovali u kvizu!
Martina Regetaš, prof.

Print Friendly, PDF & Email