Veliki uspjeh na 14. međunarodnom sajmu inovacija AGRO ARCA

 

  1. međunarodni sajam inovacija AGRO ARCA održao se u Gradu Prelogu od 12. do 14. svibnja 2023. godine u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora.

Ciljevi sajma su:

  • prezentacija i promocija novih ideja, projekata, inovacija, proizvoda i usluga
  • direktna prodaja i poslovno povezivanje
  • informiranje i educiranje o tržištu
  • upoznavanje i razmjena informacija s inovatorima, izlagačima, inovativnim tvrtkama
  • javno priznanje za kvalitetu proizvoda i usluga kroz nagrade sajma
  • medijska promociju izlagača, proizvoda i inovacija i autora
  • edukacija i razmjena iskustva

Radovi naših učenika ostvarili su zapažen uspjeh i u našu su školu stigle četiri brončane medalje za pametno ogledalo, rad  učenika  Patricije Vučić i Karla Lauša pod vodstvom mentora Brune Bertovića, solarna pametna kuća, rad učenika Luke Puškarića i Nike Oskoruša, te mentora Zvonka Galića, relaks pametna stolica koju su osmislili i izradili učenici Tin Vujasin i Petar Lipošćak predvođeni mentorom Zvonkom Galićem, te sat s riječima, rad učenika Antonia Zrnića i Luke Muževića, te  mentorice Aleksandre Gvero.

Pametno ogledalo koristi se za olakšan pristup informacijama kao što je vremenska prognoza, vrijeme, najnovije vijesti i slično.  Njegovo korištenje olakšava i mogućnost glasovnog upravljanja putem virtualnog asistenta kako bi se mogla dugotrajno održati kvaliteta samog zrcala. Sastoji se od zrcala u koje su ugrađene različite komponente kojima upravlja softverska podrška Raspberry Pi mikroračunala.

Prednosti zrcala su najbrži pristup novim događajima, olakšano upravljanje, pogodnost za bilo koju prostoriju u kući ili stanu, mogućnost implementiranja željenih modula za prikazivanje itd.

Solarna pametna kuća  je kuća čije se napajanje vrši  pomoću solarnih panela. Opremljena je led rasvjetom i priključnicama 220 V, a u sustav napajanja je uklopljeno i grijanje. Za grijanje se koristi podno grijanje u kupaonici (ispod keramike), i  sobama (ispod laminata). Aktivacija grijanja i pojedinih trošila vrši se pomoću daljinskog upravljača,  a moguće je i preko WIFI aplikacije.

Relaks pametna stolica namijenjena je za opuštanju neovisno gdje se nalazite. Udobno smješteni možete uživati uz pretraživanje interneta, posjeduje sustav za punjenje mobitela, kao i svoju rasvjetu. Za napajanje koristi solarni panel s izvorom napajanja od 220 V.  Važno je naglasiti da su korišteni svi dijelovi iz otpadnih elemenata odnosno svi dijelovi stolice su  reciklirani.

Sat s riječima vrijeme pokazuje slovima koja su osvijetljena LED diodama.. Glavnu cjelinu čine uređaj za mjerenje vremena RTC modul i Arduino koji prikuplja i obrađuje podatke od RTC modula. Prednost korištenja Arduino mikroupravljača je mogućnost proširivanja sustava raznim modulima. Sustav je moguće nadograditi za prikaz temperature, datuma, dana, vremena.

Print Friendly, PDF & Email