Jednodnevni izlet u Šibenik, Prvić, Zlarin …161210sibenikUčenici 2.e, 3.b i 4.b zajedno s prof. Valentinom Blašković, a vezano uz nastavne sadržaje Hrvatskoga jezika, krenuli su 9. prosinca 2016. u ranojutarnjim satima put Šibenika. Profesori pratitelji bili su razrednici – Andria Pavičić i Petar Ribić. Nakon ugodne vožnje Autotransom, ukrcali smo se na brod Tijat i oplovili predivne šibenske otočiće…

161210sibenik2

Prvo smo stigli na otok Zlarin, poznat po velikome broju šuma čempresa i borova, ali i po znamenitim zlarinskim koraljima. Ono što nas je posebno zanimalo bila je Vesna Parun, hrvatska pjesnikinja rođena na tome otoku.

Vidjeli smo Vesninu spomen-sobu, rukopise i prisjetili se njezinih prekrasnih stihova…

„Kad ptica prestane voljeti drugu pticu,
Ona joj ne kaže: Odleti sada hiljadu milja daleko
Da ne bi gledala ravnodušnost kako se gomila
U mojim zjenicama (…)
Ptica, kad prestane voljeti drugu pticu,
Ona ostane pokraj nje da tu umre u samoći.“

Nastavili smo ploviti do Prvić Luke, još manjega otočića, poznatoga po znamenitome jezikoslovcu, matematičaru, fizičaru, svećeniku Faustu Vrančiću. Ove godine obilježavamo 400.obljetnicu njegove smrti.
On je napisao prvi višejezični rječnik u Europi i s pravom se možemo ponositi njegovim hrvatskim podrijetlom. Rječnik je objavio u Veneciji 1595. pod nazivom „Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum Latinae,Italicae, Germanicae, Dalmaticae, Ungaricae“ ili „Rječnik pet najuglednijih europskih jezika“.

161210sibenik3

U Memorijalnom domu pogledali smo film o Faustu Vrančiću, saznali puno o njegovom životu i brojnim izumima, a posebno nas je oduševio homo volans i viseći most.

Slijedila je nova plovidba uz šibenske otočiće (Krapanj..) pa sve do samoga Šibenika.Tamo smo posjetili Gradsku knjižnicu „Juraj Šišgorić“ te izložbu kravata producentice i ilustratorice, djelatnice HNK Šibenik, gđe Jagode Sablić.

Oduševljeni njezinim srdačnim i iskrenim dočekom, čuli smo puno o povijesti grada Šibenika i 950.obljetnici njegovoga prvoga spomena. Tim povodom je i izložba 950 kravata poznatih i manje poznatih Hrvata, među kojima je posebna kravata košarkaškoga diva Dražena Petrovića. Nama je posebno godila spoznaja da su se ovoj izložbi priključili i naši Ogulinci.

161210sibenik4

Posjetili smo predivno šibensko kazalište, naišli na restauraciju što nas je posebno zainteresiralo. Doznali smo puno o povijesti HNK Šibenik, glumcima, ulozi običnih ljudi u izgradnji kazališta, važnosti kazališta za grad i kulturu, obišli lože i rastali se od simpatičnoga producenta Sergia.

161210sibenik5

Oduševljeni i već prilično umorni, obišli smo Šibensku katedralu i mnoge druge znamenitosti Grada koje doista s pravom i ponosom ubrajamo u hrvatsku narodnu baštinu.

161210sibenik6

Slijedio je zasluženi odmor, malo šetnje uz rivu pa odlazak u cinestar. Povratak našem gradu pod Klekom bio je isto ranojutarnji, ali prepun dojmova i novih znanja kojih ćemo se rado sjećati.

Print Friendly, PDF & Email