Područje rada: OBRADA DRVAZanimanje: STOLAR
Trajanje obrazovanja : 3 godine

 

Stolari

Stolari se bave obradom masivnog drva i drvnih materijala (ploča od drva: iverica,panel ploča ili stolarskih ploča, vlaknatica ili lesonita te šperploča ili furnirskih ploča i drugih ploča), izrađuju i proizvode: igračke, galanterijsku robu, namještaj, građevnu stolariju, zidne obloge, podne obloge, stropne obloge, pregradne stijene, drvena stubišta, ograde, oplate i razne druge proizvode.

Proces izrade započinje odabirom materijala, mjerenjem i zacrtavanjem, piljenjem, blanjanjem, bušenjem, glodanjem ili tokarenjem, te brušenjem i površinskom obradom radi zaštite i trajnosti proizvoda.

S obzirom na tehnološki proces izrade i obrade  koriste određeni pribor i alate. Izradu vrše na osnovi krojne liste i tehničkog crteža s potrebnim detaljima za spojeve.

Mogućnost rada je u industrijskim pogonima i obrtničkim radionicama.

Osim izrade novih proizvoda, rade i na restauraciji (obnovi) starih proizvoda. Posao zahtjeva stručnost, kreativnost, preciznost,  odgovornost.

Stolari trebaju imati zdrav mišićno-koštani i dišni sustav jer rade u različitim tjelesnim položajima, pretežno stojeći, i izloženi su prašini. Preosjetljivost na buku može biti zapreka za stolarsko zanimanje. Važno je da stolari imaju sposobnost predočavanja prostornih odnosa, spretne ruke, a poželjna je emocionalna stabilnost zbog rada na strojevima.

Osposobljavanje za stolara traje tri godine. U školi se odvija teorijska i praktična  nastava. Teorijska nastava se sastoji od temeljnih općih predmeta i stručnih predmeta nužnih za svladavanje samog posla. Na praktičnom dijelu nastave učenik stječe praktična znanja iz svog područja. Dio praktične nastave odvija se i u  stolarskim  radionicama i srodnim tvrtkama gdje učenik učeći praktični dio posla primjenjuje znanja stečena u školi. Na kraju školovanja polaže se završni ispit kojim naučnici dokazuju svoju osposobljenost i samostalnost u obavljanju posla. Oni koji ostanu raditi u zanimanju najprije rade kao pomoćnici, a nakon dvije godine rada i položenog majstorskog ispita mogu otvoriti vlastiti obrt.

Nastavni predmeti tijekom trogodišnjeg školovanja i tjedni broj sati

STOLAR JMO

 I. OPĆEOBRAZOVNI DIO
Nastavni predmet I. raz II. raz III. raz
1.  Hrvatski jezik 3 3 3
2.
 Strani jezik 2 2 2
3.  Povijest 2
4. Politika i gospodarstvo 2
5.  Tjelesna i zdravstvena kultura 1 1 1
6.  Etika / Vjeronauk 1 1 1
UKUPNO 9 9 7
II. STRUČNO TEORIJSKI DIO S IZBORNOM NASTAVOM
7. Osnove računalstva 1
8. Tehnologija zanimanja 1 2 3
9. Poznavanje materijala 2 1
10. Crtanje s konstrukcijama 2 3 3
11. Matematika u struci 1 1 1
12. Izborna nastava – Tehnologija zanimanja 1 1
13. Izborna nastava – Tehnologija tokarenja 3
UKUPNO 8 8 10
III. PRAKTIČNI DIO
A1 – Praktična nastava u školi s vježbama – max. 360 270 160
                 Praktična nastava u školskoj radionici – max. 325 235 128
                 Tehnologija zanimanja 35 35 32
A2 – Praktična nastava u radnom procesu 540 630 640
UKUPNO PRAKTIČNA NASTAVA A1 + A2 900 900 800

 

Stolari

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *